Hello world λοιπόν… Βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στον σχεδιασμό της σελίδας αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να γράψω το πρώτο μου άρθρο, το οποίο παρότι δεν έχει καμία σχέση με την τέχνη της φωτογραφίας, θα βάλει το λιθαράκι του ώστε να μην κάνει πρεμιέρα το καημένο το site με εντελώς άδειο blog.

Το goodgood.gr έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wordpress, για την οποία οφείλω να ομολογήσω πως δεν ήξερα τίποτα μέχρι και την στιγμή που αποφάσισα να φτιάξω ένα site-blog με θέμα την φωτογραφία στα τέλη του Οκτώβρη του 2013. Αρχικά, μου πέρασαν απο το μυαλό διάφορες τρελές ιδέες για το πώς μπορώ να ξεκινήσω (τύπου WYSIWYG, Dreamweaver, Flash….μπρρρρρ) αλλά ευτυχώς γρήγορα κατέληξα στην πιο απλή λύση, το wordpress.

Ημερολόγιο ανάπτυξης του goodgood.gr

Αρχές 2013

Αρχίζουν να μου μπαίνουν σκέψεις σαν μουτζούρες στο μυαλό, οτι θέλω λέει να φτιάξω ένα site με θέμα την φωτογραφία.

07 Αυγούστου 2013

Γράφομαι στο wordpress.com (πράγμα που δεν το θυμόμουν, μέχρι που προσπάθησα να ξαναγραφτώ τον Οκτώβρη).

Αρχές Οκτώβρη 2013

Οι μουτζούρες σιγά σιγά μετασχηματίζονται σε στραβοχυμένα οβάλ σχήματα, πράγμα που με κάνει να αρχίσω να κοιτάω τις επιλογές μου. Αποφασίζω οτι το site πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο και ότι θα το λένε Giorgos Georgoudakis Photography, κι άμα εσύ καταφέρεις να χωρέσεις αυτόν το τίτλο σε όμορφο logo, εγώ θα φωτογραφίσω δωρεάν τον γάμο σου (καθώς και τους γάμους των παιδιών σου, και τις βαπτίσεις).

11 Οκτώβρη 2013

Χωρίς κανένα πλάνο, και μόνο με οικονομικά κριτήρια, αποφασίζω να αγοράσω το domain: ggphoto.eu, καταβάλλοντας το αστρονομικό αντίτιμο των €1,95, μιας και το 2013 όπως με ενημερώνει μία καλή κυρία με κατάλευκα δόντια σε ένα τυχαίο banner, είναι η (κοψο)χρονιά των domain .eu και έχω έκπτωση 90%.

Μέσα Οκτώβρη 2013

Μετά απο σοβαρή έρευνα και ώριμη σκέψη αρκετών λεπτών και μετά από παρότρυνση του φίλου μου ΜΠ.:”Πού πας να μπλέξεις ρε με Dreamweaver” και μία μικρή απειλή:”Μην τυχών και βάλεις Flash”, αποφάσισα να το κάνω σε (παραλίγο Joomla) WordPress.

18 Οκτώβρη 2013

 • Προσπαθώ να γραφτώ στο wordpress.com και αρχίζει να μου δημιουργείται η εντύπωση οτι κάποιος με έχει χακάρει, γιατί δεν θυμάμαι οτι ήδη έχω γραφτεί το Αύγουστο και το wordpress.com συνεχίζει να ισχυρίζεται οτι γνωριζόμαστε απο κάπου. Τελικά διαπιστώνω οτι απλά έχω κλειδωθεί έξω από το site μου πριν καν αρχίσω να το φτιάχνω και καταλήγω στο να κάνω reset τον κωδικό μου.
 • Αφιερώνοντας ελάχιστη σκέψη και μην έχοντας ιδέα περί ορολογίας τύπου host, registar, dynamic site, responsive design κλπ., αποφασίζω (πάλι με αμιγώς οικονομικά κριτήρια) να πάρω ένα διετές πακέτο φιλοξενίας ιστοσελίδας, με “απεριόριστο χώρο” και “απεριόριστη κίνηση” στην τιμή των €75.85 απο τον Bluehost, τον οποίο προτείνει το wordpress.org και στην οποία πρόταση πολύ κακώς απ’ ότι φάνηκε αργότερα έδειξα τυφλή εμπιστοσύνη.
 • Αμέσως μετά την αγορά του πακέτου, λογκάρω στο cPanel του Bluehost και εγκαθιστώ με περισσή ευκολία το WordPress.
 • Γεμάτος καμάρι μένω να κοιτώ την default σελίδα του WordPress διερωτόμενος: και τώρα τι;

21 Οκτώβρη 2013

Πολύ γρήγορα φτάνω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αγοράσω ένα κατάλληλο theme ώστε να φτιάξω το site μου όπως το ονειρεύομαι, δηλαδή λιτό, λειτουργικό, και να κάνει σωστά την δουλειά του. Φυσικά, καταπατώ όλα μου τα πιστεύω και τυφλωμένος από την λάμψη του αγοράζω έναντι €45, ένα theme που ονομάζεται Chroma και το οποίο δεν κάνει τίποτα από αυτά που θέλω, μιας και δεν είναι λιτό, δεν είναι λειτουργικό, και δεν κάνει με απλό τρόπο αυτό που θέλω, δηλαδή να μην προκαλέσει ίλιγγο ή επιληψία στον επισκέπτη της σελίδας. Μπορείτε να δείτε ένα demo του λιτού σχεδιασμού του εδώ.

21-26 Οκτώβρη 2013

 • Ξαγρυπνώ σχεδιάζοντας, δοκιμάζοντας και αλλάζοντας την σελίδα 10 φόρες την ημέρα.
 • Ανακαλύπτω οτι μερικά πράγματα που νόμιζα δύσκολα γίνονται τελικά πανεύκολα χρησιμοποιώντας το κατάλληλο plugin του WordPress, για παράδειγμα:
  1. οτιδήποτε έχει να κάνει με κοινωνικά δίκτυα
  2. κουμπιά
  3. στήλες
  4. χρώματα
  5. σχόλια
  6. slideshows κλπ.
 • Ανακαλύπτω επίσης οτι κάποια πράγματα που θεωρούσα αυτονόητα, τελικά στον κόσμο του internet ή του WordPress δεν είναι, για παράδειγμα:
  1. βιώνω στιγμές τρόμου με τις γραμματοσειρές και το Google Typography plugin του WordPress.
  2. ο κάθε browser αποφασίζει ο ίδιος πως θέλει να φαίνεται η σελίδα μου, και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό (παρεμπιπτόντως ο Chrome το δείχνει καλύτερα απ’ όλους)
  3. Είναι δύσκολο να σχεδιάσεις ένα Site, όσο λιτό κι αν είναι
  4. Είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσεις ένα Site, όσο λιτό κι αν είναι
  5. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σχεδιάσεις ένα Site, όσο λιτό κι αν είναι

27 Οκτώβρη 2013
Επειδή έχω περιορισμένο χρόνο λόγο δουλειάς, τοποθετώ μία οθόνη Under Development στην αρχική σελίδα, και αφήνω το site να σιτέψει για κάνα τετραμηνάκι.

8 Μαρτίου 2014

Έχοντας λασκάρει λίγο απο την δουλειά, ξαφνικά θυμάμαι οτι κάποτε είχα ξεκινήσει ένα site και αναρωτιέμαι αν είναι ακόμα εκεί. Κάνω reset τους κωδικούς του wordpress.com για άλλη μία φορά διότι φυσικά δεν τους θυμάμαι και έχω κλειδωθεί απ’ έξω, και μπαίνω με αγωνία να δω αν είναι ακόμα όλα εκεί που τα άφησα. Τελικά διαπιστώνω οτι όλα είναι όπως τα είχα αφήσει 4 μήνες πριν (με λύπη, μιας και ήλπιζα να έχουν χαθεί όλα και να παρατήσω το εγχείρημα φορτώνοντας την αποτυχία στο κακό-κακό internet). Μιας και δουλεύουν όλα ακόμη, αποφασίζω να συνεχίσω την ανάπτυξη του site με πάθος. Αυτό το πάθος μεταφράζεται σε πολλές εκνευριστικές (ή αστείες στην περίπτωση του εξωτερικού παρατηρητή)  περιπέτειες που έζησα τις μέρες που ακολούθησαν οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω:

 1. Προσπαθώ να κάνω το site να λειτουργεί με 2 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά), χρησιμοποιώντας το μόνο αξιόλογο δωρεάν διαθέσιμο plugin (qTranslate), μπλέκοντας σε τρομερές περιπέτειες στο αχανές σύμπαν της πολυγλωσσίας. Μετά από αυτό αναγκάστηκα να αναθεωρήσω πολλά πράγματα όσον αφορά την μορφή του site, αλλά και για τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετώπισαν οι τύποι που έχτιζαν την Βαβέλ.
 2. Κάθε φορά που ψάχνω για ένα plugin να κάνω κάτι που σκέφτομαι, πέφτω πάνω σε δεκάδες άσχετα plugin που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να περνώ τις μέρες μου εγκαθηστόντας και απεγκαθηστόντας συνεχώς (κυρίως άχρηστα) plugin.
 3. “Ρίχνω” το site για αρκετές μέρες και κλειδώνομαι εκτός, λόγο του ότι θέλοντας να αλλάξω την διεύθυνση του site απο http://73.109.μπλαμπλαμπλα σε http://ggphoto.eu αλλάζω και την διεύθυνση των φακέλων του WordPress, με αποτέλεσμα ο server να νομίζει ότι τον πληρώνω τον 3 ευράκια το μήνα απλά για να καίει φιλικό προς το περιβάλλον Αμερικάνικο ρεύμα για πάρτη μου… χωρίς να έχω site. Μετά από πολύ βρίσιμο και χαμένες ώρες, που θα μπορούσα να περάσω εποικοδομητικά βλέποντας Τούρκικα Σίριαλ, καταφέρνω να αποκτήσω πρόσβαση ξανά στο site. Η λύση ήταν μία θολούρα από σπασμωδικές κινήσεις στο cPanel, PHPadmin και FTP, και πειραγμένα αρχεία που ονομάζονταν .htaccess και index.php και διάφορα άλλα τέτοια ακαταλαβίστικα που πειράζω μανιωδώς μέχρι να δουλέψει ξανά κάτι. Τελικά δεν έμαθα ποτέ τι απ’ όλα αυτά δούλεψε, πάντως απέκτησα και πάλι πρόσβαση στο Site μου.

Έως τις 20κάτι Μαρτίου

 • Είμαι πλέον σίγουρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνω στον Bluehost μιας και η σελίδα δείχνει να λειτουργεί μονάχα τα σαββατοκύριακα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ίσως να μου κάνει την χάρη να λειτουργήσει κάνα δίωρο τις καθημερινές. Επίσης λόγο οτι το WordPress είναι εγκατεστημένο στον Bluehost, τις περισσότερες φορές που δοκιμάζω να μπω μένω να κοιτώ ανήμπορος την οθόνη μέχρι να μου βγάλει σφάλμα σύνδεσης, δηλαδή κλειδώθηκα έξω απο το site μου… πάλι…
 • Κάνω μία ερευνα στο γοογλε βάζοντας τους όρους Bluehost και down και ανακαλύπτω ότι ο Bluehost δεν έχει προσωπικά μαζί μου, απλά είναι δυσαρεστημένοι τουλάχιστον οι μισοί του πελάτες, δηλαδή περίπου 1.000.000 site (ναι, ναι, ένα εκατομμύριο). Αποφασίζω να γράψω και να στείλω ένα αυστηρό και συνάμα ευγενικό mail στον bluehost με τα παράπονα μου μπας και κάνει κάτι μαγικό και ξαναλειτουργήσει το site μου. Το αποτέλεσμα ήταν να λάβω ένα εξίσου αυστηρό και συνάμα ευγενικό mail-κονσέρβα που λέει ότι εγώ έχω κάνει κάποια σαχλαμάρα και ότι εγώ ευθύνομαι που ο server με “κόβει”.
 • Μετά απο ενός λεπτού σιγή για τα 75,85 ευράκια μου που έδωσα για διετή φιλοξενία στον bluehost, αποφασίζω να τον εγκαταλείψω μετά από 5 μήνες και να βρω κάποιον ελληνικό host, ώστε στη περίπτωση που προκύψουν τα ίδια προβλήματα να μπορώ να βρίσω στη μητρική μου γλώσσα τουλάχιστον βρε αδερφέ.
 • Εντωμεταξύ συνεχίζεται το σίριαλ με το όνομα του site και το logo τα οποία δεν μπορώ με τίποτα να τα συνδυάσω σε κάτι καλό. Εκεί που κάθομαι λοιπόν, δεν ξέρω με ποιο μηχανισμό, μου έρχεται μία φράση που έλεγε συνέχεια παλιά ένας κολλητός μου: goodgood. Ξαφνικά συνειδητοποιώ οτι ταιριάζει με το domain μου: ggphoto.eu και οτι το goodgood είναι πιο πιασάρικο απο το GiorgosGeorgoudakisPhotography, επίσης μου έρχεται η ιδέα να πιάσω το domain goodgood.gr και .com και .eu.

18 Μαρτίου 2014

Ψάχνω στα γρήγορα και με άγχος πληρώνω €20 και καταχωρώ το goodgood.gr πριν το προλάβει κανείς εξυπνάκιας να μου κλέψει την καταπληκτική ιδέα. Τα domain .eu και .com ευτυχώς ήταν πιασμένα γιατί θα καταχωρούσα κι αυτά.

27 Μαρτίου 2014

Αγοράζω χώρο για 3 μήνες σε ελληνικό host και τους λέω να μου κάνουν restore το site στέλνοντας τους το backup απο το παλιό site, φυσικά δεν δούλεψε γιατι ο Bluehost ο οποίος θέλει να με βασανίσει και μετά που αποχώρησα, έχει κλειδώσει κάτι και δεν κάνει σωστό backup το cPanel του.

28 Μαρτίου 2014

Οι ευγενέστατοι κύριοι απο το νέο μου host προσφέρονται να τους δώσω τους κωδικούς πρόσβασης στον Βluehost ώστε να μου κάνουν την μεταφορά. Φυσικά τα καταφέρνουν, αλλά επειδή αποφάσισα να αλλάξω το domain απο ggphoto.eu σε goodgood.gr το WordPress παθαίνει πατατράκ και με κλειδώνει απ΄έξω… για έκτη φορά… αλλά ποιος μετράει τώρα μωρέ…

03 Απριλίου 2014

Επειδή το WordPress κατά την εγκατάσταση του στον Bluehost έχει κάνει κάτι ανεξήγητο και μαγικό και έχει συνδέσει το λογαριασμό μου στο wordpress.com με τον λογαριασμό admin του site μου, δεν μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση με κανένα μη βαρετό τρόπο. Τελικά αποφασίζω αυθαίρετα και χωρίς να συμβουλευτώ το γοογλε, να σβήσω όλους τους φακέλους του server στον νέο host και να στήσω το site απο την αρχή. Φυσικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το FTP και τα email και να χάσω μισή μέρα κάνοντας αλχημείες ώστε να το συνεφέρω.

04 Απριλίου 2014

Είμαστε στο παρόν πλέον και μέσα σε μία μέρα έχω δημιουργήσει από την αρχή το μεγαλύτερο μέρος του site. Λόγο φρικτής βαρεμάρας και λόγο του ότι είναι ένα απίστευτα μουντό απόγευμα Σαββάτου με δυνατούς νοτιάδες και θολή ατμόσφαιρα λέω να κάτσω μέσα και να γκρινιάξω γράφοντας το πρώτο άρθρο του blog μου.

Συμπέρασμα

Τα συμπεράσματα από το παραπάνω άρθρο μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά για τον καθένα, για μένα πάντως συνοψίζονται στα παρακάτω δύο:

 1. Υπάρχουν τουλάχιστον 6 τρόποι να κλειδωθείς έξω από το wordpress.
 2. Ναι, θα μπορούσα να πληρώσω κάποιον να τα κάνει όλα αυτά, αλλά δεν θα είχε πλάκα και εγώ δεν θα είχα υλικό για το πρώτο μου άρθρο.